Przepisów na rosół jest pewnie tyle co gospodarstw domowych. I każdy najlepszy i przekazywany z pokolenia na pokolenie. My też taki przepis mamy. Udoskonaliśmy go co trochę, i teraz za każdym razem wychodzi mi pyszny rosołek. M jadłby go codziennie, gotuję go więc dość często. Popisowy przepis, można zapraszać teściową na obiad :) Gwarancja zadowolenia i zaplusowania - 100%.
W oryginalnym przepisie rosół powinno się gotować z trzech rodzajów mięsa: kurczaka, szyi indyczej i pręgi wołowej. Magiczny dodatek: opiekana cebula i liść kapusty. Od jakiegoś czasu gotuję tylko na pałkach z kurczaka, wychodzi tak samo znakomity.
Składniki:
Pałki z kurczaka
1/8 korzenia selera
1 korzeń pietruchy
1/2 pora
2-3 marchewki
mała cebula
liść kapusty
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
Pałki z kurczaka umyć, oczyścić z resztek piór. Nastawić garnek z zimną wodą, włożyć kurczaka. Gotować ok 40 min na średnim ogniu - tak żeby woda nie bulgotała. Zebrać szumowiny łyżką, powtórzyć jeszcze dwa razy w odstępie 10min. Cebulkę obieram z łusek, nadziewamy na widelec i opiekamy nad palnikiem gazowym, tak żeby zewnętrze liście były lekko brązowe. Jak wywar już będzie klarowny dodać włoszczyznę, ziele angielski i liść laurowy. Gotować az warzywa będą miękkie. Dodać sól, pieprz do smaku. Podawać na z kołdunami.
Warzyw i mięsa nie wyrzucać. Można z nich zrobić pyszną kurczaczą :) galaretkę. Przepis niedługo.
PS.zdjęcie ze strony polishplate.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz