Dlaeczgo niemiecki? Bo przepis podała mi go koleżanka z Niemiec :) Od zwykłego węgierskiego gluaszu różni się tym że nie dodajemy do niego pomidorów. Ani koncentratu pomidorowego. Nic a nic.
Ciekawa jest też technologia obsmażania mięsa. Smaży się je bez tłuszczu.
Do dzieła!
Składniki
mięso wołowe na gulasz
5 cebul
1/2kg grzybów :kurek lub pieczarek (te brązowe nie białe)
3 papryki
ogórki konserwowe
mąka do zagęszczenia
papryka ostra i łagodna
ziele angielskie
liść laurowy
sól,pieprz
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w talarki, paprykę i pieczarki w kostkę. Nastawiamy garnek w wodą. Mocno rozgrzewamy patelnię. Na patelnię wrzucamy mięso i prażymy mieszając, aż będzie brązowe. Mięso będzie puszczać soki. Soki z mięsa zlewamy do garnka z wodą, będą one podstawą naszego sosu. Mięso prażymy az przestanie puszczać soki. Wtedy prażymy jeszcze chwilę, a potem przerzucamy do garnka. Dodajemy liść i ziele i pokrojoną w talarki cebulę i gotujemy na średnim ogniu przez 1,5 godziny. Dodajemy paprykę i pieczarki i gotujemy razem aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy pokrojone w talarki ogórki kiszone. Doprawiamy, zagęszczamy mąką.
Smacznego!
A więc nic straconego, bo i tym razem jest szansa ;)
OdpowiedzUsuńMacie może ochotę wziąć udział w candy i wygrać fajną, spersonalizowaną bluzeczkę lub body, z krótkim lub długim rękawkiem? Jeśli tak to zapraszam:
http://babylandiaa.blogspot.com/2012/10/uwaga-konkurs-mikoajkowy.html
A może chcielibyście stać się posiadaczami ciekawej książeczki z bajkami, albo pięknej zakładki do książek ze zdjęciami przez Was wybranymi? Myślę, że to mogłby byc wspaniała pamiątka lub prezent. Spójrzcie sami:
http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/10/mikoajkowe-candy.html
Serdecznie zachecam do wspólnej zabawy i bardzo przepraszam za spam...
Pozdrawiam cieplutko :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń