To jest danie dla super leniwych, czyli takich jak ja! Polega na upieczeniu wszystkiego w jednym naczyniu. I co więcej nie trzeba obierać ziemniaków, pieczemy je w mundurkach :) Dnie idealne na czas, gdy w sklepach zaczynają królować warzywa korzenne.
Składniki:
pałki z kurczaka
przyprawa do kurczaka, lub do grilla
olej
3-4 ziemniaki
2 marchewki
piertucha
czosnek 2-3 ząbki
cebula
naczynie żaroodporne
Ulubioną przyprawę do grilla lub kurczaka mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka i odstawiamy do przegryzienia. Ja nacieram rano, tak żeby sie przegryzły do obiadu.
nacieramy przyprawą do grilla, lub jakąs inną ulubioną. Ziemniaki szorujemy, kroimy w ósemki. Marchew, piertuche kroimy wzdłuz na pół. Cebulę kroimy na ćwiartki, ząbków czosnku nie kroimy i nie obieramy. Warzywa mają być pokrojone topornie, tak żeby jadło wyglądało na swojskie :)
Gdy kurczak jest"przegryziony" układamy go w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy nimi układamy warzywa. Resztką marynaty polewamy wszystkie składniki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni, na ok 30-40min. Serwujemy w tym samym naczyniu w którym piekliśmy kurczaka.
zdjęcie ze strony easyliving.co.uk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz