Domowe gotowanie
Domowe gotowanie dla mnie oznacza potrawy proste, przepisy krótkie, które można przygotować w 30 min. To takie potrawy to których wracamy i smakują wszystkim. Strona ta ma być moją książką kucharską i pomocnikiem w planowaniu tygodniowego jadłospisu.
sobota, 25 grudnia 2010
Ryba a la po grecku - w prostym sosie cebulowym
Dla miłośników owej rybki, mam superprosty przepis , który dostałam w czasach gdy do kuchni wchodziłam żeby zrobić sobie kanapkę z serem, lub herbatę ;)
Może on przypaść do gustu nie tylko tym którzy nie są z kuchnią za pan brat, ale także tym którzy nie lubią warzywnej pierzynki ( a są tacy, oj są, np u mnie
w domu:)) Do dzieła zatem!
Składniki:
0,5 kg fileta mrożonego z dowolnej ryby (u mnie dorsz)
0,5 cebuli
1 litr soku pomidorowego
przyprawa do ryb
cytryna
oliwa z oliwek lub olej
sól, pieprz, papryka ostra (opcjonalnie)
Ryba:
Rozmrażając filety posypujemy je przyprawą do ryb (u mnie Kamis), solą, i skrapiamy sokiem z cytryny. rozmrożone filety wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, i wkładamy do piekarnika 200C ok 20 min. Trzeba zaglądać, żeby filety nie wyschły.
Sos:
Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy na patelni na złoto, i wlewamy sok pomidorowy, w takiej ilości ile chcemy mieć sosu. Podgrzewamy wszystko, aż woda z soku trochę odparuje, i zrobi się on mniej wodnisty. Doprawiamy solą pieprzem, papryką do smaku.
Wykładamy sos na upieczoną rybkę i to wszystko! :)
Można jeść na gorąco, ale naprawdę dobrze smakuje następnego dnia, gdy rybka przejdzie sosem. Pycha!:)
ps.zdjęcie znalezione w internecie, moje zdjęcia potraw jeszcze nie wychodzą tak ładnie, ale w miarę możliwości będę publikować i swoje:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz