Już nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis. Ale ta rybka posmakowała nam tak że robię ją średnio raz na tydzień. Dla mnie ryba musi być dobrze doprawiona, i dobrze dopieczona. Jednym z moich odkryć jest przyprawa do ryb firmy Kamis. Powoduje, że rybka smakuje naprawdę dobrze :)
Składniki

mrożone filety rybne po 2-3 kawalki na osobe
cytryna
oliwa
przyprawa kamis
cebula (opcjonalnie)
40g białego wina
sól
1-2 kubeczki śmietany 18%
Filety rozmrozić. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić, posypać przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Można pokroić cebulę w krążki, i położyć po krążku na każdym kawałku ryby. Odstawić do przegryzienia.
Rozgrzać piekarnik do 180stopni, polać rybę odrobiną oliwy i dodać 40g białego wina. Wsawić do piekarnika ipiec ok 30min. Po tym czasie, wyciągnąć naczynie z piekarnika i polać rybę śmietaną i wstawić do piekarnika jeszcze na 5-10min, tak żeby śmietana się zagrzała. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i białym winem.
Niestety, zdjęć "po" nie mam, bu rybka znikneła za szybko :)) Postaram się wkleić następnym razem.
Dzięki za przepis, naszła mnie ochota na rybkę.....!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam