Domowe gotowanie

Domowe gotowanie dla mnie oznacza potrawy proste, przepisy krótkie, które można przygotować w 30 min. To takie potrawy to których wracamy i smakują wszystkim. Strona ta ma być moją książką kucharską i pomocnikiem w planowaniu tygodniowego jadłospisu.

sobota, 1 stycznia 2011

Pieczona ryba z śmietanowym sosem

To jest przepis dla tych którym już znudziła się ryba smażona w panierce, na głębokim tłuszczu. I dla tych którzy wolą piec niż smażyć, czyli dla mnie.
Już nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis. Ale ta rybka posmakowała nam tak że robię ją średnio raz na tydzień. Dla mnie ryba musi być dobrze doprawiona, i dobrze dopieczona. Jednym z moich odkryć jest przyprawa do ryb firmy Kamis. Powoduje, że rybka smakuje naprawdę dobrze :)

Składniki
mrożone filety rybne po 2-3 kawalki na osobe
cytryna
oliwa
przyprawa kamis
cebula (opcjonalnie)
40g białego wina
sól
1-2 kubeczki śmietany 18%

Filety rozmrozić. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić, posypać przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Można pokroić cebulę w krążki, i położyć po krążku na każdym kawałku ryby. Odstawić do przegryzienia.
Rozgrzać piekarnik do 180stopni, polać rybę odrobiną oliwy i dodać 40g białego wina. Wsawić do piekarnika ipiec ok 30min. Po tym czasie, wyciągnąć naczynie z piekarnika i polać rybę śmietaną i wstawić do piekarnika jeszcze na 5-10min, tak żeby śmietana się zagrzała. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i białym winem.
Niestety, zdjęć "po" nie mam, bu rybka znikneła za szybko :)) Postaram się wkleić następnym razem.

1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis, naszła mnie ochota na rybkę.....!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń