Domowe gotowanie

Domowe gotowanie dla mnie oznacza potrawy proste, przepisy krótkie, które można przygotować w 30 min. To takie potrawy to których wracamy i smakują wszystkim. Strona ta ma być moją książką kucharską i pomocnikiem w planowaniu tygodniowego jadłospisu.

niedziela, 13 lutego 2011

Zupa pierczarkowa z mielonym miesem i porem

Zupa jest bardzo syta, aromatyczna i bez makaronu :) Od zeszłego tygodnia walały mi się po lodówce pieczarki, to był już ostatni dzwonek żeby je wykorzystać. Musiałam nabyć tylko serek topiony, resztę składników miałam w lodówce.
Robi się ją w 20-30min.

Składniki:
0,5kg mielonego mięsa
0,5kg pieczarek
2 pory (białe części)
kostka rosołowa warzywna (ewentualnie grzybowa)
4 serki topione
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka i ostra

Przygotowanie:
Wstawiamy garnek z wodą, ok 2 litry. Por kroimy w plasterki, pieczarki dzielimy na 4 części. Na oleju podsmażamy mięso mielone.
Gdy woda się zagotuje, wrzucamy kostkę rosołową, a następnie podsmażone mięso, pieczarki i pora. Gotujemy, aż pieczarki i por będą miękkie. Pod koniec gotowania, dodajemy serki topione. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
zupa jest bardzo treściwa, więc może być za cały obiad.
Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. serek topiony ? nie znałam takiego sposobu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez nie, mama mi podpowiedziała :) Zupka wyszła pyszna, taka kremowa :)

    OdpowiedzUsuń