Zupa jest bardzo syta, aromatyczna i bez makaronu :) Od zeszłego tygodnia walały mi się po lodówce pieczarki, to był już ostatni dzwonek żeby je wykorzystać. Musiałam nabyć tylko serek topiony, resztę składników miałam w lodówce.
Robi się ją w 20-30min.
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa
0,5kg pieczarek
2 pory (białe części)
kostka rosołowa warzywna (ewentualnie grzybowa)
4 serki topione
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Wstawiamy garnek z wodą, ok 2 litry. Por kroimy w plasterki, pieczarki dzielimy na 4 części. Na oleju podsmażamy mięso mielone.
Gdy woda się zagotuje, wrzucamy kostkę rosołową, a następnie podsmażone mięso, pieczarki i pora. Gotujemy, aż pieczarki i por będą miękkie. Pod koniec gotowania, dodajemy serki topione. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
zupa jest bardzo treściwa, więc może być za cały obiad.
Smacznego! :)
serek topiony ? nie znałam takiego sposobu :)
OdpowiedzUsuńJa tez nie, mama mi podpowiedziała :) Zupka wyszła pyszna, taka kremowa :)
OdpowiedzUsuń