Domowe gotowanie

Domowe gotowanie dla mnie oznacza potrawy proste, przepisy krótkie, które można przygotować w 30 min. To takie potrawy to których wracamy i smakują wszystkim. Strona ta ma być moją książką kucharską i pomocnikiem w planowaniu tygodniowego jadłospisu.

piątek, 20 maja 2011

Planowanie posiłków - zupy

Zupę można przygotować zawczasu w większej ilości. Po ugotowaniu nadwyżkę zupy można przelać do słoików i zamrozic. Można też słoiki zakręcić, zagatować i odstawić na półkę.
Moja teściowa ma następujący system: zawsze gotuje zupę powiedzmy pomidorową na cztery dni dla dwóch osób, czyli wielki 8-litrowy garnek. Dwa litrowe słoiki napełnia zupą ( bez makarony czy ryżu), zapasteryzowuje i odstawia na półkę. W następnym tygodniu gotuję ogórkową, także pasteryzjuje dwa słoiki na później. Zapasteryzowaną zupę stara się zużywać w ciągu miesiąca. Taki zapasik bardzo się przydaje, gdy nie chec nam się gotować, lub mamy nieprzewidzianych gości, czy na ciepłą kolację.
Innym sposobem jest gotowanie wywaru i pasteryzowanie go w słoikach. Gdy najdzie nas ochota na zupę, dodajemy, buraczki, czy ogórki czy pomidory do wcześniej przygotowanego wywaru, zagotowujemy przyprawiamy o gotowe! To znacznie przyspiesza przygotowanie posiłku. Własna zupka jest dużo lepsza, niż najlepsza zupa Campbells! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz